Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mont Saint-Michel – místo jak z gotického románu

Opředený legendami. Inspirující spisovatele, skladatele i filmaře. Přírodní a historický unikát. Nádhera, kde se prolíná romantika a fantazie.

Mont Saint-Michel (Hora Svatého Michaela) je po Eiffelově věži nejslavnější z francouzských památek a po Paříži druhé nejnavštěvovanější místo Francie. Z dálky nezaměnitelný vrcholek vystupuje ze zátoky na rozhraní Normandie a Bretaně jako vzácná koruna ošperkovaná hradbami, katedrálou, opatstvím a štíhlou věží. Zamračený pozdně jarní den, hejna kroužících vran a hluboký odliv vytváří atmosféru gotického románu a vtiskávají tomuto místu pečeť nezapomenutelnosti.

Magická atmosféra. Říká se, že svatomichaelské skalisko bývalo za dávných dob rituálním místem. Keltové ho považovali za mořský hrob, horu, kam odcházely duše zemřelých a nazývali ji Mont Tombe, Hrobová hora. Název přejali i Římané, kteří se zde, podobně jako druidové, skláněli slunci. Křesťanská historie začíná legendou, podle které se roku 708 Sv. Aubertovi, biskupovi v nedalekém Avranches, ve spánku opakovaně zjevil archanděl Michael a přikázal mu, aby na Hrobové hoře postavil klášter. A tak zde vyrostla první románská kaple.

Kamenný architektonický skvost se po celá staletí postupně rozrůstal na strmých úbočích vrchu. Stal se významným poutním místem a jedním z důležitých center evropské vzdělanosti. Pozdějí byl opevněn a sehrál důležitou úlohu během stoleté války mezi Anglií a Francií. Za Napoleona byl ostrov přejmenován na Ostrov Svobody a paradoxně zde bylo zřízeno vězení. V roce 1966 byl klášter u příležitosti tisíciletého výročí vrácen benediktinům, kteří ho v počtu 5 mnichů a 7 jeptišek obývají dodnes.

Mont-Saint-Michel byl dříve takzvaný přílivový ostrov, což je vyvýšenina, která je při přílivu ostrovem, ale při odlivu se na ni dostanete suchou nohou.  Pro zlepšení přístupu k místnímu klášteru byl v roce 1879 ostrov spojen s pevninou náspem a stal se tak vlastně poloostrovem. Pořád ho ale dvakrát denně obklíčuje moře, jež tu vytváří evropský rekord - 15metrový rozdíl mezi  přílivem a odlivem.  V rovinaté krajině zálivu to znamená, že moře, které při přílivu téměř omývalo hradby opatství, při odlivu odteče i více než deset kilometrů daleko. Odliv přitom odhalí obrovskou pláň písku a bahna, což je fascinující podívaná z jak pevniny, tak i z ostrova samotného.

Fascinující, ale pro ostrov potenciálně nebezpečná. Odborníci  spočítali, že kvůli usazování písku v zátoce a jejímu zarůstání vegetací by ze Svatého Michaela za čtyřicet let už nemusel být ostrov. V roce 2005 proto odstartoval vládní projekt podpořený z fondů EU s cílem zachovat specifický ostrovní charakter opatství. Jedním z hlavních bodů projektu je odstranění náspu se silnicí, která dnes spojuje ostrov s pevninou a její nahrazení mostem. Hráz totiž znemožňuje volný pohyb mořských proudů, a přispívá tak k zanášení zátoky pískem. 

Ať ostrov či poloostrov, svatý pahorek nepřestává kromě bezpočtu návštěvníků přitahovat spisovatele, básníky, hudební skladatele a v neposlední řadě i filmaře a tvůrce počítačových her. Fanoušky Pána prstenů možná zaujme to, že tvůrci filmové trilogie se Svatým Michalem nechali inspirovat při stvoření  Minas Tirith, Strázní Věže Gondoru. I přesto, že filmová verze je velice přitazlivá a dá se na ní dívat z pohodlí domova, originálu se nevyrovná. Jeďte se tam podívat. Stojí to za to!

 

Praktické informace:

Vzdálenost od Prahy – 1372 km

Vzdálenost od Paříže – 336 km

Ostrov je veřejnosti přístupnýcelý rok a do spodní části se neplatí vstupné. To je nutné pouze do vrchní části opatství.  

Vstupné do opatství – Dospělí nad 25 let: 9 euro, Děti a mladiství (od 18-26let) zadarmo, pokud jsou občany EU, jinak 5.50 Euro

Parkovné – dříve se dalo parkovat přímo u ostrova, ale od 3.června loňského roku je otevřené parkoviště nové, více ve vnitrozemí. Z něho jezdí kyvadlová doprava až k vstupní bráně. Informace zde: http://www.bienvenueaumontsaintmichel.com/site/en/access-the-mont-saint-michel/by-car

Informační webová stránka v angličtině - http://www.ot-montsaintmichel.com/index.htm?lang=en

 

 

 

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | středa 12.2.2014 1:11 | karma článku: 18,30 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

Na medvěda s baterkou aneb medvědi vědí, že turisti nemaj zbraně. A také o tom, že strach má velké nejen oči, ale i uši.

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

Zapomeňte na New York, Sydney, Paříž nebo Londýn! Kde jste doma vám dojde na místě mnohem zajímavějším. A to v Lidlu v Lovosicích.

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

Prázdniny. Magické to slovo! U nás začínají dnes, tady v Nizozemí si ještě týden počkáme. Inu, jiná země, jiný mrav. Jiná země, jiná škola. Máte chuť podívat se na nizozemské gymnázium? Pojdťe se mnou na malou návštěvu.

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

Občas se po cestě z fitka domů stavuji tady u nás v haagském ghettu v takovém kebab-shoarma bufetu. Chodník a výlohu mají sice podělanou od holubů a ani vevnitř to není nic moc, ale maso dělají výborné.

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54 | Přečteno: 7535x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Japonská zahrada Clingendael

Barevně voňavé, květinové povídání o tom, jak holandská hraběnka asijskou perlu v anglickém parku ukryla.

26.6.2017 v 21:33 | Karma: 22,82 | Přečteno: 809x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1623x
Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky.