Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Už mi zase ukradli kolo“

vrátila se nedávno pěšky z města nabručená tchýně a udělala si další čárku do narozeninového kalendáře, který visí typické holandské rodině zcela neromanticky, ale zato prakticky tam, kam všichni několikrát za den musíme. 

Podle záchodového kalendáře jí za posledních 25 let ukradli kolo už dvanáctkrát. Jednou se strefili do stejného dne dvakrát. Jedno kolo, které si nechala za nemalý peníz očipovat, se jí vrátilo čtyři roky po krádeži. V nepoužitelném stavu. „Investice nanic“, ohodnotila to tenkrát. Třikrát jí kolo zaplatila pojišťovna. Další dvě kola dopadla přesně podle holandské verze Murphyho zákonů: “Pokud si kolo pojistíš, bude ti odcizeno těsně poté, co pojištění zrušíš.“ Zbytek šel podle pravidla: “Pokud si kolo nepojistíš, ukradnou ti ho hned.“ Tolik soukromá bilance mé tchýně.

Bilance celonárodní je neméně zajímavá. V téměř sedmnácti miliónovém Nizozemí je podle odhadů z loňského roku 18 miliónů bicyklů (na porovnáni, aut je zde 8 miliónů). Nepočítáme-li děti do čtyř let, které ještě šlapat neumí a jsou tedy rodiči převáženy na někdy naprosto neuvěřitelných vozítkách, vyjde nám, že jeden průměrný Holanďan vlastní 1.3 kola. Podle statistiky již tedy každý Holanďan kolo má. Kdo tu tedy ročně kupuje těch dalších 1.3 miliónu nových kol v celkové hodnotě skoro 1 miliardy euro?

Když jsem před patnácti lety dorazila poprvé do Holandska, můj tehdy ještě přítel prohlásil: „Potřebuješ kolo.“ Típnul cigaretu, seskočil z balkónu studentské koleje v Utrechtu, kde jsme tehdy bydleli a odešel. Vrátil se za 15 minut na kole. „A kde jsem ho sebral, se mě neptej“. Podobným způsobem opatřil během následujích měsíců kola i všem našim návštěvám. Pořizování kol tímto způsobem bylo (a je) pro studenty evidentně úplně normální. Celá kolej vypadala trochu jako vosí hnízdo ověšené starým železem. Pokud se nad námi večer konal nějaký večírek, bylo posezení na balkóně vyloženě nebezpečné. Kromě lahví od piva nám z vyšších pater kolem hlav lítala i kola, buď celá či v různém stádiu „rozkladu“.

Moje první holandské kolo byla hrozná plečka. Hnědé s rezavými řídítky, při jízdě se klepalo a skřípalo jako rok na dešti ponechané piáno. Měla jsem ho ráda, ale ukradli mi ho už po šesti týdnech.  V ten samý večer jsme od homelesáka koupili kolo nové. Chtěl 20 guldenů, ale usmlouvali jsme to na 15, což by dneska bylo asi 6 euro. Krásné kolo, úplně nové, černé, typ babička, jak se tu říká. Pořídili jsme pořádný zámek, takový těžký otrokářský řetěz, naprosto nezničitelný. Naučila jsem se moje nové kolo řádně zamykat a sloužilo mi dobře. Vydrželo mi asi rok a půl, než jsem jednou v noci nedbale zajistila jen rám. Do rána mi někdo uštípl vidlici a sebral mi přední kolo. Další noc ukradli sedačku a světla. Zůstal mi jen ten otrokářský řetěz. A tak přišlo kolo další. Červený...

Ke kolům mají Holanďané poměrně nonšalantní postoj. Historku „Jak mi poprvé ukradli kolo“ má v repertoáru každý. Pokud naléháte, vyleze nakonec i příběh „Jak jsem své první kolo ukradl já.“ Hrdí na to nejsou, ale jak ty mně, tak i já tobě, že? Kolik kol se v Holandsku ročně ukradne či zničí, se neví. Ne každý své ukradené kolo nahlásí. CBS (Centrální statistický úřad) provádí roční odhady. V roce 2009 tu prý bylo ukradeno 897.000 kol. Čím víc kol se ročně prodá, tím víc se jich ukradne. A čím víc se jich ukradne, tím víc se jich prodá. Přímá holandská úměra.

Pomineme-li krádeže (jste-li přistiženi s kolem kradeným, hrozí vám pokuta až 400 euro a zápis do trestního rejstříku), tak kolo v Holandsku pořídíte lehce. Od levných ojetin za pár euro v bazarech až k novým supermoderním kolům, za která zaplatíte asi tolik, jako za ojeté auto. Měsíční pojištění je potom výši porovnatelné s naším povinným ručením. Tak i tak je samozřejmé, že si svou investici chcete uchránit a zdejších 35.000 km bezpečných cyklistických stezek si užít beze strachu, že vám kolo v první nestřežené chvíli někdo ukradne.

Jak na to? Zabezpečte si ho pořádně a případnou krádež berte s nadhledem. Základní zásady zamykání bicyklů vám tu odříká každé dítě. Zadní kolo zajistit napevno nasazeným bezpečnostním zámkem, rám a přední kolo pak delším řetězem připoutat k něčemu pevnému, např. k zábradli, stromu či sloupu. V nejhorším k jinému kolu. Kolo dále jakkoli zviditelněte. S trochou nadsázky vypadá ideálně zajištěné kolo asi takhle:

Originální a hezké, že? Zviditelnit si kolo nemusí být nikterak těžké. Jste holka a máte rádi růžovou? Pořiďte si levně kolo růžové:

A kluci? Jděte třeba do zelena a do Heinekenu:

Stoprocentně se však krádeži předejít nedá. Majitel tohoto kola měl štěstí. I když ho správně přidělal, zloděje asi někdo vyrušil. Jinak by slabý kabel přestřihl jako nic:

Pokud zapomenete kolo řádně zamknout a nebo ho zamknete nedbale, máte smůlu. Dopadnete takhle:

.. a nebo takhle:

Pokud máte štěstí, kolo vám neukradnou, pouze přemístí. Třeba takto:

A nebo takto:

Kolo vám můžou i trochu přeparkovat (že by zabezpečení proti povodni?):

Na této lampě na vás nedosáhne ani velká voda, ani další zloděj:

Šance, že se vaše ukradené kolo už nenajde, je velká. I když je to možná lepší, než ho najít podobným způsobem:

Většina ukradených bicyklů skončí v jednom ze zdejších grachtů. Radnice ve všech velkých městech kanály pravidelně čistí. Po vylovení čeká kola sešrotování:

A teď už pryč od bicyklových mršin. I přes potíže s krádežemi je cyklistika v Holandsku opravdovým potěšením. Přeji proto všem krásný den a jdu si užívat svého šestého holandského kola. Doufám, že tam venku ještě stojí! :)

 

 

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | sobota 5.4.2014 15:20 | karma článku: 26,36 | přečteno: 2356x
  • Další články autora

Eva Zwemmer Tauerová

Medvědi nevědí

Na medvěda s baterkou aneb medvědi vědí, že turisti nemaj zbraně. A také o tom, že strach má velké nejen oči, ale i uši.

12.9.2018 v 23:23 | Karma: 15,38 | Přečteno: 578x | Diskuse| Cestování

Eva Zwemmer Tauerová

Majoránka a rum

Zapomeňte na New York, Sydney, Paříž nebo Londýn! Kde jste doma vám dojde na místě mnohem zajímavějším. A to v Lidlu v Lovosicích.

5.9.2018 v 21:04 | Karma: 26,02 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Barevná škola

Prázdniny. Magické to slovo! U nás začínají dnes, tady v Nizozemí si ještě týden počkáme. Inu, jiná země, jiný mrav. Jiná země, jiná škola. Máte chuť podívat se na nizozemské gymnázium? Pojdťe se mnou na malou návštěvu.

30.6.2017 v 11:41 | Karma: 20,70 | Přečteno: 1775x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Multikulti polévka

Občas se po cestě z fitka domů stavuji tady u nás v haagském ghettu v takovém kebab-shoarma bufetu. Chodník a výlohu mají sice podělanou od holubů a ani vevnitř to není nic moc, ale maso dělají výborné.

27.6.2017 v 9:33 | Karma: 36,54 | Přečteno: 7535x | Diskuse| Společnost

Eva Zwemmer Tauerová

Japonská zahrada Clingendael

Barevně voňavé, květinové povídání o tom, jak holandská hraběnka asijskou perlu v anglickém parku ukryla.

26.6.2017 v 21:33 | Karma: 22,82 | Přečteno: 809x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1623x
Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky.