Stabilní euro? Samozřejmě! Z betonu!

17. 03. 2015 22:26:30
Jak zhmotnit měnu aneb kde si šlápnout třeba na stovku.

I když si to dnes již neumím představit, byly doby, kdy jsem cestovala bez bankovní karty. Jen s hotovými penězi. Měla jsem velké černé pouzdro na zip a v ruličkách v něm schraňovala měny států, do kterých jsem se chystala či které jsem již projela. Jako hodně mladá jsem tam měla srolované jen rumunské lei, pár zatoulaných bulharských levů a samozřejmě východoněmecké marky. Ty záhy vystřídaly marky společno-německé a pak jsem začala rolovat italské liry, rakouské šilinky, anglické libry, francouzké a belgické franky a na dlouhou dobu hlavně holandské guldeny. Na mince tehdy jeden potřeboval skoro vak. Všechny ty feniky, centimy, stotinky, groše a podobné fufníky sice těžké nebyly, ale hromadily se neuvěřitelně rychle a ve chvíli, kdy jste potřebovali zaplatit, vám chyběl přesně ten jeden, co ležel doma na pračce, odkud jste ho již poněkolikáte vylovili. A nebo jste ho v té stříbřité změti nemohli najít v té správné měně.

A pak najednou nebyl vak potřeba. Přišla nová doba a nová měna. A přestalo se rolovat. Německé marky s přísnými obličeji zmizely. Zmizely pestrobarevné guldeny se slunečnicemi. Zmizely franky s neučesanými hlavami francouzkých generálů. Zmizely pastelové liry. Zábavné belgické franky. Přišlo trochu fádní euro, o kterém mám navíc pocit, že snad ani neexistuje.

Ačkoliv žiji v zemi, která jím platí už čtrnáctým rokem, mohu říci, že třeba pětiseteurovou bankovku jsem v ruce ještě neměla. Ani nevím, že je fialová. Matně tuším, že dvoustovka je žlutá. Zelená stovka raritou není, ale když se ke mně čirou náhodou nějak dostane, nemám z toho radost. Velkými bankovkami se totiž špatně platí. Většina obchodů je odmítá přijímat. Pokud na vchodových dveřích visí samolepka s přeškrnutými eurobankovkami vyšší hodnoty, máte smůlu. Buď musíte zaplatit kartou a nebo si běžet rozměnit do nejbližší banky. V poslední době se v obchodech začaly množit cedulky: „Upřednostňujeme bezhotovostní platby“. A tak nakonec znáte barvu a zdobení vlastní bankovní karty lépe, než peněz, které vyděláváte a kterými, dnes již víceméně virtuálně, každý den platíte.

Nedávno jsem s jedním kolegou rozebírala právě euro. Stejně jako většina starších holanďanů se s eurem již smířil, ale úplně si na ně nezvykl. Větší částky, jako jsou ceny domů či pozemků, pořád uvádějí v jejich původní měně a přepočítávají je přitom na eura podle původního kurzu z roku 2002. Hodně starších lidí má doma alespoň jednu guldenovou bankovku, prostě na památku či jen tak z nostalgie. I teď si vybaví, která bankovka měla jakou barvu, na které byl obrázek ptáka a na které byla slunečnice. S překvapením jsme se během naší diskuze dopracovali ke zjištění, že vlastně nemáme ani ponětí o tom, co je na eurobankovkách. Tedy kromě kolegy tělocvikáře, který nám přesně vyjmenoval jejich barvy a i věděl, že na zadních stranách bankovek jsou obrázky imaginárních mostů ilustrujících různé historické epochy.

"Jak to tak víš?", zajímalo nás.

"Jednoduše. Mám ty mosty za barákem. Stabilní a opravdové, z betonu! Běžte se podívat!"

Nedalo mi to a zašla jsem se podívat. Fakt tam jsou! Taková trochu typická holandská kulišárna, ani ne umění, ani kýč, prostě sedm praktických mostků v nově budované obytné čtvti. Projekt, na který jsou holanďani ochotní vydávat peníze i v době krize. Avšak posuďte sami:

A co na závěr? Nevím, jestli mě betonové euro mosty přesvědčily k tomu, abych začala mít euro ráda. Nějak mi pořád chybí ty zamotané ruličky franků, marek a guldenů. A všechny ty fufníky.

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | úterý 17.3.2015 22:26 | karma článku: 19.27 | přečteno: 860x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 484 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1603

Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...