Multikulti polévka

27. 06. 2017 9:33:27
Občas se po cestě z fitka domů stavuji tady u nás v haagském ghettu v takovém kebab-shoarma bufetu. Chodník a výlohu mají sice podělanou od holubů a ani vevnitř to není nic moc, ale maso dělají výborné.

Většinou se tam pomotává asi tak 5 čmoudů. Tenhle název nepoužívám, že bych byla nekorektní rasista/rasistka, ale pouze z důvodu neznalosti původu osazenstva bufetu. A je to kratší než v současnosti úředně prosazovaný termín "obyvatelé s imigračním původem". Což jsme zrovna v tomhle bufetu všichni. Do nedávna pro nás Nizozemci používali slovo "allochtoon", což byl od roku 1971 úředně uznávaný novotvar odvozený ze starořečtiny. Doslova znamenal "ten z jiného kraje" a popisoval každou osobu žijící v Nizozemí, vlastnící nizozemský pas, ovšem zde nenarozenou, či narozenou z jednoho allochtonního a jednoho autochtonního rodiče. "Autochtoon" je v tomto případě osoba s plně holandskými kořeny, tzn. s oběma rodiči narozenými v Nizozemí.

I když značkování lidí podle původu ani tehdy Nizozemce moc netěšilo, na nová slova si zvykli a tato zdomácněla, stejně jako většina tehdy do země přijatých cizinců, kteří časem "povýšili" na allochtoony první generace, posléze generace druhé a teď už i třetí. Rovněž se objevila kategorie "západní" allochtoon a "nezápadní" allochtoon. A když už to vypadalo, že "rožškatulkování" lidí konečně funguje, terminologie sedí a statistiky se opět dobře graficky znázorňují, dostihly i již tak velice korektní Nizozemí časy až nelogické politické korektnosti, vžité názvy allochtoon a autochtoon kdosi označil za "diskriminační" a vláda je jaksi potichu a s okamžitou platnosti od 1. listopadu loňského roku zrušila. Nahradila je korektnějšími výrazy "obyvatelé s imigračním původem" a "obyvatelé s nizozemským původem".

Musím se v tuto chvíli přiznat, že nemám ráda řeči o imigrantech a ani současnou imigrační hysterii. Sama jsem v této zemi imigrant, defakto pořád cizinec, nejsem ani allochtoon, jelikož nemám zdejší pas, a kdybych byla allochtoon, tak nevim, jestli západní či nezápadní, jelikož jsem sice z EU, ale určitě ne ze západu, když jsem přišla z východu, ale ne zas z tak dalekého blízkého východu jako jiní příslušníci stejné kategorie. A ono je to vlastně jedno, protože díky současné migrační vlně a trochu i politické situaci zní "východní Evropan" stejně jako "obyvatel s imigračním původem" tak trochu jako nadávka. Tak nevím. Asi jsme všichni tak trochu čmoudi.

Ale zpátky do našeho bufetu. Dva obyvatelé s imigračním původem dělají, zbytek (řekla bych původ ten samý) kouká. Prý rozváží objednávky. Kebab točí normálně na tyči, jako v zemi jejich původu, shoarmu napichují docela zvláštně na dlouhé meče, smaží jí v hlubokých hrncích a mají jí výtečnou. S omáčkami ani s prezentací se moc nenamáhají, neb jak sami říkají, co se s tím zdobit, když ti bílí (míněno ti s tím původním původem) stejně pořádně ani neví, co to vlastně jí.

Nedávno mě kluci původně imigranští překvapili. Koupili si velký hrnec a rozšířili nabídku. Experimentuji ráda a tak jsem si tam pro jednou i sedla a tu oranžovou polévku si dala.

"To je vaše turecké polívka?" ptám se, naivně si spojujíc kebab s Tureckem. "Jak se jmenuje?"

"To já nevím! Já nejsem Turek", odpálkuje mě obsluha. "Já jsem z Tunisu. Tohle my doma nejíme!" A ptá se druhého obsluhujícího kolegy, také s imigračním původem. "Ty víš, odkud je ta polívka?".

"Nevím, přinesl jí šéf! Já jsem Egypťan, to já neznám".

Aha. Takže zvědavej východní Evropan pojídá podle chuti asi čočkovou polívku servírovanou s citrónem a nikdo neví, co to je.

"A nemůžete se ho zeptat?", otravuju dál. Tunisan s Egypťanem odcházejí dozadu.

Za chvíli vyleze ze zákulisí další tmavá hlava. “To je turecká polévka,“ hlásí. “Dělala jí moje máma a je to nejlepší polévka na světě. Jako všechno u nás!”

"Oni to ty dva nevěděli?, pokračuje. "To jsou ale černý hovada!”

Aha. Tak teď už to vím. I tak se jeden učí. Šéf je Turek. Polévka je nejlepší. Jmenuje se Çorba. V turečtině je to polévka. Je fakt čočková. Čočka v ní je červená. Co se dalších barev týče, je jedno, jestli jste bílej nebo černej a kde žijete. Všichni jsme čas od času trochu rasisti, někde cizinci, něčeho neználci a všichni umíme být normálně politicky i jinak nekorektní. Ale to se nad dobrou polévkou ztratí.

Jen mi připadá důležité vědět, jakou polévku a s kým jíme.

Autor: Eva Zwemmer Tauerová | úterý 27.6.2017 9:33 | karma článku: 36.54 | přečteno: 7535x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 18.95 | Přečteno: 246 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 503 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.60 | Přečteno: 5332 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1603

Češka do nedávna zatoulaná v Nizozemí a nyní přesazená do východního Německa. Toulám se i nadále ráda a hodně. Mám pár oblíbených míst doma i v Evropě. Táhne mě to i dál, ale jsem srab a bojím se v letadle. Zato ráda řídím. Po cestě ráda fotím, ráda se potkávám s místními lidmi a povídám si s nimi, ráda ochutnávám místní jídla, která se posléze snažím připravit doma a nutím své okolí, aby je se mnou zkoušelo. No, a s chutí dělám rovněž svojí práci, což je nikdy nekončící snaha přesvědčit děti ve škole, aby se ode mě naučily něco anglicky. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...